PDF

Kaj je PDF

PDF se je začel razvijati kot projekt enega od ustanoviteljev podjetja Adobe. Njegova želja je bila ustavriti format zapisa dokumenta, ki bi bil neodvisen od nastavitev posameznega programa in od operacijskega sistema , na katerem je prikazovan.

PDF (Portable Document Format), kar bi lahko prevedli kot “prenosljiva oblika dokumenta”, je datotečen format, ki predstavlja dokument na način neodvisen od programske in strojne opreme, operacijskega sistema ter tiskalnikov. Z uporabo tega formata naj bi odpravili težave pri izmenjavi dokumentov, ki so nastale zaradi nezdružljive programske opreme.

PDF je sestavljen iz štirih delov: objektov, strukturne datoteke, strukture dokumenta in opisa strani. Prva komponenta opisuje sintakso in osnovne lastnosti objektov. Struktura datoteke določa, kako so objekti shranjeni v datoteki, kako do njih dostopamo ter kako jih lahko spreminjamo. Struktura dokumenta opisuje na kakšen način smo osnovne tipe objektov uporabili, da smo ustvarili posamezne dele dokumenta npr. strani, opombe, nabore znakov… Zadnja komponenta pa je opis strani, v kateri so zapisana navodila, ki opisujejo izgled strani in druge grafične posebnosti.

PDF datoteka je 7-bitna ASCII datoteka. Ker je to standardna oblika, ki jo poznajo vsi sistemi, so te datoteke prenosljive na različno strojno opremo in med različnimi operacijskimi sistemi.  Kadar pa vsebuje kakšne znake, ki jih med standardnimi ASCI znaki ni, jo lahko shranimo kot 8-bitno datoteko.

 

VIRI: