AVI

AVI format

AVI je kratica za Audio Video Interleave in ga je uvedel Microsoft leta 1992 kot sestavni del Video for Windows. Kot že kratica pove, je to format za shranjevanje zvoka in videa v skupno datoteko ter sočasno predvajanje obojega. Zvok in video lahko zakodiramo s kodeki (DivX, Xvid …). AVI je specialno področje RIFF-a (Resource Interchange File Format), ki deli podatke v bloke (iz angl. chunks). Vsak blok (chunk) se identificira kot del FourCC kodirnika. AVI datoteka zavzame obliko enojnega bloka v RIFF oblikovani datoteki, v kateri je porazdeljen v dva bloka. Eden se imenuje osnovni blok, drugi pa sekundarni – opcijski blok. AVI datoteka je razdeljena na bloke. Prvi podblok se identificira kot ‘hdrl’ del. Ta blok je glavni in vsebuje informacije o videu. Te informacije so širina, višina in število slik (frame) na sekundo. Drugi podblok se identificira kot ‘filmski’ del. V tem bloku so vsebovani audio/vizualni podatki, iz katerih je sestavljen AVI film. Tretji opcijski podblok se identificira kot ‘idxl’ del in navaja lokacijo podatkov v bloku, kjer so podatki.

Prednosti

Ogledali si nekaj nekaj prednosti, ki jih ima format datoteke AVI v primerjavi z drugimi oblikami. Trenutno je na voljo veliko kodekov, ki jih je mogoče uporabiti za doseganje želenega razmerja stiskanja avdio formata AVI. Primeri vključujejo DivX in XviD. AVI video format ima izjemno visoko kakovost zvoka. Da bi bilo združljivo s standardom DV, lahko DV-AVI standard stisnemo za razliko od drugih avdio / video formatov. Datotečni format AVI je razvil Windows, zaradi česar je na voljo vsem glavnim operacijskim sistemom Microsoft in ne-Microsoftovim operacijskim sistemom. DVD-je in diske, ki jih je mogoče predvajati, lahko ustvarite z uporabo datoteke AVI, da shranite začetne avdio / video informacije. Format datoteke AVI ne zahteva nobene posebne strojne opreme programske aplikacije za zagon datoteke. To samodejno izboljša število posameznikov, ki lahko odprejo datoteke formata AVI. Format datoteke AVI je najbolj razširjen video format za promocije, kratke filme in oglase zaradi svojih zmožnosti stiskanja. Ljudje poznajo format, ga prepoznajo in vedo, kako delati z njim. Kakovost, ki jo vzdržuje AVI, je odlična za glavne datoteke. Na te glavne datoteke se lahko zanesete, da ustvarite datoteke v drugih oblikah, ki ustrezajo različnim potrebam souporabe.

Slabosti

Če so datoteke AVI stisnjene z uporabo nekaterih kodekov, mora biti za nalaganje in predvajanje datoteke na računalniku nameščen isti kodek. Medtem ko je namestitev kodeka sorazmerno preprost postopek, lahko veliko posameznikov uničimo, ko poskušajo najti kodek iz varnega in zanesljivega vira. Tudi če so ti viri na voljo, lahko uporabniki ugotovijo, da je prekinitev izkušnje nezadovoljiva. Datoteke AVI, če niso stisnjene, so lahko zelo velike v primerjavi z drugimi oblikami datotek. Morate biti pripravljeni trgovati z diskovnim prostorom za prednosti datoteke AVI in ne boste mogli shraniti toliko datotek. Datoteke AVI, če so stisnjene prek določenih omejitev, povzročijo izgubo kakovosti videa. Glede na to, da sodobni gledalci zdaj uporabljajo zaslone, ki so sposobni za HD, Ultra HD in 4K, se lahko ta izguba kakovosti videa zmanjša. Veliko število razpoložljivih kodekov pomeni, da čeprav je dobra kompresija mogoča, morate poskusiti, da dobite kakovost in stiskanje, ki ju potrebujete. AVI ne podpira interaktivnosti uporabnika (npr. Kliknite za nadaljevanje premora). AVI ni zanesljiv za podporo softsubov. To je vrsta podnaslavljanja, kjer mora naprava za predvajanje združevati podnapis in video vsebino med predvajanjem medijev.

VIRI: